Jump to content
  • 0

Sziasztok. Valami nincs rendben az akusztikával.


Gál Kristóf

Kérdés

Sziasztok nemrég építettem stúdiót a házam alatti térben. Leválasztottam egy 2×2m2-es controll room-ot, viszont ennek a szobának az akusztikája elég elszomorító:( .

Kiszivacsoztam a szobát majdnem teljes egészében a sarkokba bass trappet is tettem. Viszont a lábdob szerű/frekvenciájú hangok nagyonis zúgnak búgnak a szóba közepén. Viszont ha a szoba sarkában hallgatom teljesen normális a hangzás.

Monitorok: Mackie cr4

Esetleg ha van valami megoldtás erre a problémara kérlek jelezzétek.

 

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0

Több probléma is van. Pl a szoba mérete... ez túl kicsi, kezelhetetlen. Ráadásul kocka forma, ez a legrosszabb. A búgást állóhullámok okozzák, ez hallható középen (ebben az esetben), a falnál/saroknál meg nem. (A hullámhossz felét/negyedét stb is vedd figyelembe.)

Írtad, hogy leválasztottad egy térből. A megoldás itt az a hiányzó "tér" lehet, de ez a 2x2 méter komoly kihívás.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Rossz a szoba falainak aránya. Minél több méret egyforma, vagy a másik egészszámú többszöröse annál rosszabb a helyzet.

Én a kb. félkocka mérettel küzdöttem (4x4x2m). A 8 db bass trap telepítése mellett egy dbx Driverack-PA2 (parametrikus EQ-t)  https://dbxpro.com/en/products/driverack-pa2 is használok a rezonancia frekvenciák (főleg a 40Hz és 80Hz) tompításhoz, és elfogadható mértékű csökkentéséhez, valamint a monitorok karakterisztikájának javítására. A hangprocesszor (és mérőmikrofon) használata nekem nagyon sokat javított az adott helyzeten, amit korábban grafikus EQ-val próbáltam kezelni, de az nem volt alkalmas rá.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nem szeretnélek elkeseríteni, de a szoba adottsága nagyjából lehetetlenné teszik az akusztika kezelését. Tompítani még csak-csak, de ahogy fentebb is írták, ez kb halott ügy.

Nálam egy 6x4-es szoba van milliós nagyságrendben kezelve, padlózat és mennyezet szakszerűen, légkamrás csillapítással építve, de az állóhullámok ellen tehetetlen vagyok. Pedig itt aztán mértünk, matekoztunk heteket-hónapokat. Igyekeztem találni egy sweet spot-ot, de ha kimozdulok belőle, zúg-búg. Ide sajna batár légköbméter kell, utána a kezelés. Túl sok energiát (pláne pénzt) szvsz ne tegyél bele. 😞

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...