Jump to content
Ménemszól.hu

Moog Muse 🎹🌌💫


Demover

Recommended Posts

8 órája írta Polisix:

Szerintem sokkal érdekesebb az újabbak közül a 3rdWave, a Nonlinear Labs C15-e vagy hogy a Roland végre belerakta az ACB-t a Fantomba, az analóg filterek mellé. Vagy ott van a Korg KingKong Neo, tök jó! 

Mellesleg a legérdekesebbek között van szerintem a mai napig a System-8, pedig 2017-ben jelent meg. Önmagában egy parádés szintetizátor és akkor ott vannak még a  Jupiter-8, Juno 106, Juno 60, JX-3P, SH-101, System-100, ProMars plug-outok hozzá.

Mondjuk, ha már akkor készen voltak a BMC chipek, mire vártak Rolandék a Fantommal? 2019-ben jött ki a Fantom. Vagy eleve ez volt  terv, évekre előre... lehet. A System-8 PCB-jén egyébként van pár látható fejlesztési lehetőség, csak nincs be-, ill. kiépítve. Aftertouch pl. Vannak még IC és konnektor padek üresen. System-16? Ki tudja...

A moog-ban azert megvan az a moog-os boszmeseg, ami a tobbiben nincs (meg a beepitett delay-jel is csinalnak nagyon jokat figurak a neten), de a 3rdwave-ben is ott van az a klasszik hang, amit a PPG-vel megszerettunk, plusz sok minden mas is, es tenyleg zsenialis cucc, de azert az nem kicsit dragabb is. Sokan emlitettek meg a polybrute-ot, ami kicsit alatta (6) vagy felette (12) van arban, az is tok jo cucc.

Igazabol ebben az arkategoriaban nem nagyon vannak fosok. Szerintem a novation peak/summit is tok jo, es arban mar kozeledunk is a system-8-hez, ami annyi penzert egy baromijo szinti (mint az altalad linkelt demo is mutatja, igaz azert az egy kicsit meguszos, nem nagyon teszi probara a vasat); nekem a pofajaval van gondom nagyon. Egy kicsit a joystick-kel is, de azzal egyutt tudnek elni. Annyi penzert en 1000x nord lead A1-et vennek, es nem szegyenlem bevallani, hogy a roland tobb kontrollere nagyon elferne a nord-on is, akar kicsit tobbert is, de az egyikre orommel tudnek nezni, nem beszelve a pitch-kar es mod-wheel tapizas kejerol, a masikat meg heggesztomaszkban kozelitenem csak meg. Es persze hattal. 

Ez nyilvan teljesen szemelyes, es nem a hangszer hangkepzo kepessegenek kritikaja, de borzalom. Pedig meg azt is odaadom a rolandnak, hogy a JD-X fekete alapon sotetvoros betu zongoralakk-szeru fenyezes alatt vegulis meg ennel is rosszabb, es itt legalabb az "esztetika" nem megy teljesen a hasznalhatosag rovasara, de konyorgom. ;)

Es egy a baj a moog-gal, hogy azert van arcedula rajta. Ha vegulis a folia-elvalas tenyleg nem tomegjelenseg, akkor azt lehet orvosolni, a meg nem eladott peldanyokat meg visszahivni boltokbol, ha le tudjak szukiteni, hogy mely peldanyok lehetnek erintettek. A szoftver resze(nek a fontos reszei)t ugy latszik gyorsan helyreraktak, es jo kis hangszer az, a hangja nagyon jo, a felepites megbizhatoan jonak tunik (a system-8-rol tudjuk is, hogy az), es megiscsak egy polymoog. De van ara, meg ugy is, hogy ez egy "budget" moog. Az inmusic jol erezte, hogy erre a markara ra lehet akkor is akasztani a "budget" kategoriat, ha annyira azert nem is penztarcabarat. De vegulis, ha megoldanak minden gondot becsulettel, akkor jo am ez a hangszer.

Mondjuk eurodance (vagymiez) kedveert en sem vennek moog-ot.

De az most elegge meginditotta a fantaziamat, hogy ugyanezt a dalt megcsinalni a muse-zal (kiveve vocoder part), korrektul, hogy adott hangszin 2 fureszfog 3kHz lowpass alacsony rez (fulre kompenzalva a 12-24dB kulonbseget), kopipeszt alapon. Mondjuk az utosoket lehet, hogy mas logikaval es mashogy kell osszerakni, de a normal hangszinek (basszus, sweep, "zongora", pad, lead, stb) siman copy-paste. Szerintem meglenne a ket verzio kozott a nedves torolkozo effektus ugyanazon a rendszeren (kb) ugyanugy felveve is. Es vajon melyiken lenne a nedves torolkozo?

Es ez nem a system-8 hibaja, hanem a moog elonye. Nagyon keves szinti van, amin nincs rajta a nedves torolkozo, ha moog-gal vetelkedik.

Es ezt tudod jol, te is. Nagyon is. :) 

ui.: valtozatlanul nem hallottam eloben a szintit, tarsalgok tapasztalat alapjan. <- ez a dolt betusre vonatkozik.

Szerkesztette faceeasyg
Link to comment
Share on other sites

27 perccel ezelőtt írta Polisix:

tök másképpen nézek dolgokat.

Engedj meg egy kis szemelyeskedest: tudom. Es azt is, hogy igenyes vagy a hangszereidre, vettem is parat mar vagy 20 eve is, egyiket se tagadnam le. ;)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 perccel ezelőtt írta faceeasyg:

Engedj meg egy kis szemelyeskedest: tudom. Es azt is, hogy igenyes vagy a hangszereidre, vettem is parat mar vagy 20 eve is, egyiket se tagadnam le. ;)

Jah, néhány év már eltelt :)

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...