Jump to content
Ménemszól.hu

jooga1972

Regisztrált tag
  • Tartalom számláló

    241
  • Csatlakozott

  • Utolsó bejelentkezés

  • Days Won

    27

Hozzászólások jooga1972 részéről

  1. 2 órája írta iramrezso:

    Nyilván személyes vélemény volt az enyém is, és tökre megértem, ha neked nem jött be, nem is akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről. Nekem az volt nagy flash ezzel a kis kütyüvel (ami, ismétlem, megint csak rizikós vásárlásnak tűnik minőségi szempontból), hogy piszok hamar sikerült vele használható, sőt jelenleg is használatban lévő trackeket összehoznom, szinte az első bekapcsolástól. Ilyen eddig nem nagyon volt más cuccokkal.

    Word! :)

  2. 2 órája írta iramrezso:

    Off-topic: ezzel nem értek egyet. Próbáltam az OP-Z-et (ha már a TE minőség szóba került, már úton van vissza a boltba, mert szarok a gombjai :D ), szerintem elég intuitív ez a screenless ui. Erősen hagyatkoznod kell a füledre is, persze, de ez külön jó pont sztem, hiszen hangszerről beszélünk :)

    Ízlések és pofonok, továbbá mindenkinek igaza van. :) Magam is hiszek a kreativitást felébresztő/erősítő hardveres korlátokban, ugyanakkor az OP-Z (is) szerintem inkább forma, mint funkció. Tetszetős forma mondjuk, azt meg kell hagyni, pont a minimalizmusa, legósága szívott be majdnem engem is...  Meg aztán oly rövid az élet, ha nem muszáj, csak a coolság kedvéért nem akarok sok-sok időt füleléssel, menu-divinggal tölteni. De nyilván mindezt le se sz@rnám, ha egyébként olyasmit nyújtana, amire szükségem van. Nekem nincs, másnak van, fair trade. :)

  3. 9 órája írta Aquarius:

    Nem kötekedésből, de két-három mondat után, ami általában egy bekezdés, törj egy sort (vagy Wordben kettőt)! És úgy sokkal olvasottabb lesz az írásod!

     

    Jogos. Amúgy kommunikációval foglalkozom és nyelvtannáci is vagyok, de ezt éppen telefonról írtam, rohadt sokáig is tartott, oszt tessék, oda is lett az olvasói élmény.  ;)

    • Like 1
  4. 3 órája írta djuice:

    Költői kérdés: milyen párhuzamos alternatívák ismertek ma egy midis keyboard és egy iPad kapcsolatában?

    Én nézegetem ezt a nem is túl olcsó, de mégis elég jól összekombinált, midi és audio kapcsolatot egyszerre teljesítő iRig Prot. Az viszont homályos, hogy csak mono jelet képes fogadni, vagy stereot is? :huh:

    http://www.ijoe.hu/irigpro/

    Mit szóltok, javasoltok?

    Van iRig Pro-m, jól működik, leginkább mikrofonnal használom, elsősorban mindenféle narrációk, call-center szpotok felvételére. Egyéb monó  audió processzálására is tök jó. Sztereót viszont nem kezel, de szerencsére van már iRig Pro Duo is:

    https://www.muziker.hu/ik-multimedia-irig-pro-duo?gclid=CjwKEAiAg5_CBRDo4o6e4o3NtG0SJAB-IatYa9irgffznENWhZJSe1X46AnHlnRorjMTOWQdmilYuBoCdePw_wcB

    Billentyűzettel nem próbáltam még, de nyilván működik azzal is.

    • Like 1
  5. 'Hirtelen' track kizárólag Samplr-ben gányolva. Az alapja egy Figure-ben összerakott loop, amit a Propellerhead új, Allihoopa nevű kreatív közösségi platformjára toltam fel, onnan megnyitottam Reason-ben, ahol készíttem belőle pár új loopot, ezek mentek a Samplr-be, onnan pedig egy menetben, élőben vettem fel Audioshare-rel. 

     

  6. Új szerzemények az appstore-ból:

    Fugue Machine - amolyan poliritmikus szekvenszer, iOS szintiket és (interfészen keresztül) hardver szintiket is meghajthatunk vele. Jófélének tűnik, még nem mélyedtem nagyon bele, de majd... 

    FieldScaper - drónozni, kísérletezni tuti .. ez is egy orosz srác (Igor Vasiliev) munkája, valahogy ők csupa jó cuccot készítenek (lásd Alexander Zolotov munkásságát, különös tekintettel a SunVox és Virtual ANS appokra)

     

  7. Felmerült ebben a témában is és Jooga1972 Nord Drum témájában is az Impactor mint dobszintetizátor. Egy kicsit jobban elmerültem benne és fantörpikus dolgokat lehet kicsavarni belőle. Azthiszem hívhatjuk a "szegényember" Nord Drum-jának :) Annyi hátránya mindenképpen van a Nord Drum-al szemben, hogy nincs mind a 6 hanghoz trigger-bemenete, illetve nem Midiz-hető és így nem lehet a 6 dobhangszínt külső szekvenszerről meghajtani és akár menet közben elcsavargatni, de azért mint dobhang designer és loop-készítő, nagyon jó alapanyag.

    Egy apró kis tippet találtam ki a használatához. Nyilván nem találtam fel a spanyolviaszt és biztosan többen rájöttek már csak sosem említette senki, de nekem csak most jutott eszembe, hogy nem kell feltétlenül mikrofonnal triggerelni az Impactor-t. Simán beküldhetjük egy szinti vagy bármilyen más hangforrás audio jelét, lehet az metronóm, másik dobgép, vagy csak símán a szinti billentyűzetéről bármilyen klattyogó hanggal játszhatunk rajta. Sokkal kontrollálhatóbb, nincsenek véletlen bezörrenések, kevésbé zajos az eredmény. Nem nagy dolog, de engem nagy megelégedéssel töltött el hogy eszembe jutott egy ilyen praktikum :)

    A nem mikrofon-alapú meghajtás még eszembe sem jutott, ki fogom próbálni. A hírek szerint már csőben van az Impaktor 2, ami már fullosan midizhető lesz és még sok finomságra lesz képes a most elérhető verzióhoz képest ..... pedig már az is milyen jó! :)  

  8. Tegnap megérkezett a Bastl Instruments microGranny lofi granular sampler/looper. Aprócska, de remek kütyü, ami annak okán férhet ebbe a topikba (még ha kicsit off is, de nem akartam emiatt újat nyitni...), hogy - megfelelő interfész beiktatásával (én egy iConnectMIDI v1-est használok) - jól integrálható az iOS zenei környezetbe; a MIDI-in -en keresztül órajelet és CC-ket, vagy akár keyboard-ot is fogad, így más hardverrel vagy éppen iOS appokkal szinkronban is tud dolgozni, billentyűzettel pedig őrült szintiként is megállja a helyét. A 12 bit-es samplingnek köszönhetően szó szerint lofi, de ez nekem bejön. Nálam leginkább sampler/looper eszköz lesz, az iPad-ról meghajtott Nord Drum 2-essel fog szinkronban dolgozni, persze saját hangmintákkal (jókora gyári készlettel szállítják a kütyüt). Micro SD kártyán tárolja a mintákat, amire másolhatjuk, illetve a beépített mikrofon vagy vonalbemenet segítségével rögzíthetjük a mintákat. Tegnap este a SamplR-ből mintázgattam kicsit, de a mikrofonja is megállja a helyét, persze csakis lofi kontextusban. Audiófil kollégáknak nem ajánlom, a koszosabb, őrültebb hangok kedvelőinek annál inkább. :) 

    https://www.youtube.com/watch?v=sV6e20UevsU

     

    IMG_0940.JPG

    • Like 2
  9. én is nem régen váltottam hangkártyát és a Saffire Pro 26 mellett tettem le a voksom. Kellett a több bement, viszonylag jó előfok (egyet értek veled a focusrite profilját illetően), és nálam a fő szempont a Firewire volt (tudom lehet köpködni, nem szeretem az USB-t, főleg, hogy már lassan a 3. USB hubot kell bekötni, hogy minden menjen :D ) Sokat olvastam én is a fórumokat, ahol hideget-meleget kaptak a Focusrite hangkártyák, de én lekopogom semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Tökéletesen és stabilan működik.

    Ezekről mindig a régi Seagate vs Maxtor vinyó háború jut eszembe :) Én dolgoztam 15 éve számtech boltban, és ugyan annyit hoztak vissza szervizbe mind a kettőből :)

    Arra is kíváncsi lennék, hogy a megvásárolt hangkártyák hány %-a focusrite. Szerintem elég magas ez a szám, így érthető, hogy erről van sok komment, sok jó és sok rossz is.

    Épp ma vásároltam egy használt  Pro 40-est a már 2 éve használt Pro 14 mellé. Kb. 2 nappal ezelőttig nem is tudtam, hogy a Saffire Pro széria darabjai alkalmasak a 'dual unit mode' -ra (legalább az egyiken 2 db fw portnak kell lennie hozzá, a 40-es ilyen..), ezért végül nem a Pro 14-est cseréltem le egy 8 inputos valamire, hanem a 40-est kvázi master interfészként használva rákötöm a 14-est, így a DAW (esetemben a Reason 8) egyetlen hardvernek érzékeli a cuccot és máris van 12 analóg inputom. Nem mellesleg standalone üzemben is működnek, ez ugyancsak öröm és boldogság. 

    Amúgy kb. egyetértek a Focusrite kritikusaival: tök jól szólnak, szépek az előfokok (ahogy én hallom), de pl. baromira kényesek a setup sorrendjére (először mit csatlakoztatsz és hova, mit kell először bekapcsolni, stb.), ha elmulasztok egy lépést, olykor (de nem mindig..) meg sem szólal, de aztán mindig összejön a történet. Legelőször egy Saffire 6-em volt, de az a Mavericks update-től kezdve (legalábbis az első kiadás, ami nekem volt) nem működött nálam, ekkor jött a Pro 14.  A Focusrite customer service viszont egészen remekül működik, gyorsan és érdemben válaszolnak. Nekem ez is fontos, nem minden gyártó büszkélkedhet hasonló háttérrel (a MOTU-ról pl. csupa rémtörténetet olvastam a napokban a megfelelő 8-in interfész után kutatva...), szóval most kettő Focusrite van a házban. 

  10. Hát ez nem lesz egyszerű élethelyzet....:)

    Három kimenetele lehet a dolognak:

    1. Előbb utóbb beépíti az ember a cuccot, és soha többet nem koncertezik, mert bolond lesz megbontani...

    2. Koncertezik, viszont állandósul a kupleráj otthon, és emiatt ritkává, sőt egyre ritkábbá válik a "studiómunka", hiszen sosincs összerakva a cájg.

    3. Lásd 1, azzal a különbséggel, hogy egy szignifikáns összeget az ember MÉG 1X rákölti a hobbijára, és lesz egy utazó cucca is, szépen rackezve, road-boxokban, kábelkonténerrel, kerekeken guruló állapotban, lehetőeg egy földszintes raktárban, ahol ember is van arra, hogy helyette berakja a kocsiba. Persze ez utóbbi nem kell, hogy ugyanaz legyen teljesen, mint az otthoni cucc, néha elég néhány berendezést duplázni csak.

    A vasak pakolásával nincsen bajom, de amúgy is életszerűtlen lenne, ha mindenből akarnék még egyet. A kábelek 'helyben tartása' viszont nem vállalhatatlan, ahogy az állványokat is szívesebben tartanám a másik zenekar próbatermében. Annyira azért nem építeném be otthon, hogy ne lehessen bontani. :) De akkor sincs dráma, ha minden marad ahogy van, így legalább otthon is úgy áll minden kézre, ahogy próbán és színpadon, mivel mindent mindenhova viszek. :) 

    (A kupleráj pedig erősen relatív; engem kiborít a sok kábel, az amúgy meglehetősen rendszerető, "takarítsunk csak ki, hiszen felugrik pár haver" típusú kedvesem viszont teljes békében él a zenesarokkal... :) )

  11. ...

    Mára azonban a cuccok nagy többsége leépült és átalakult egy élhető, párkapcsolati szintre… gyakorlatilag egy komód teteje áll rendelkezésre, ami 90 cm és egy 61 billentyűs szinti sem fér el rajta… csak a MicroStation. Minden mást az ágy alól, vagy a szekrény mellől kell elővennem ha fel akarom használni. Adva van tehát a MicroStation és az iPad… ezért ezekben keresem az ideális megfejtést egy olyan hobbizenéléshez, amivel azért eredményt is el tudok érni…

    ...

    Nekem valamivel nagyobb helyem van, a nappali egyik sarkát sajátítottam ki zenélésre. És valóban: ha a zenélő férfiember történetesen nem egyedül él, akkor a legfontosabb hardver mindenek felett a megértő és türelmes, ideális esetben a férfiember zenéjét valóban (és nem csak elfogultságból) kedvelő asszony. :)  Több próbálkozás után asszem a helyemen vagyok ebből a szempontból is. :) 

    Per pillanat minden cuccom kint van a placcon és el is érem a hangszereket rendesen, de oltári kupleráj van a kábelek miatt, nem túl rendezett a kép. Hónapok óta keresek megfelelő bútort, többször is majdnem vettem  tökéletesnek tűnő konfigurációkat, de valami sohasem stimmelt a méretekkel. Egyelőre tehát maradnak a szintik állványokon, de előbb-utóbb kitalálok valami fix cuccot otthonra, mert gyűlölöm, hogy próbákra és koncertekre mindent, de mindent össze kell pakolni. Már akkor boldog leszek, ha az állványokat nem kell rendszeresen a harmadikról és -ra cipelnem + lesz mondjuk egy készletnyi kábelem otthonra is. 

  12. Csak egy kis szosszenet:

     

    nezzetek meg a PPG WaveGeneratort, ha meg nem ismernetek. Talan a legbetegebb szinti, ami kimondottan az iPad kepessegeihez csinaltak. Fotobol lehet hullamformat generalni, stb.

    Linket tudsz hozzá adni? Nem találom az appstoreban...

  13. Köszi az írásodat, nagyon hasznos! Azthiszem ez ügyben nekem sem ártana egy kis tájékozódás, mert mostanában nagyon nem áll össze a workflow.

    Világ életemben (vas) szintetizátor - szekvenszer párti voltam. Ennek megfelelően alakultak mindig a hangszereim. Jellemzően egy szinti szekvenszerében, MIDI-ben készítettem a zenéimet, majd egy menetben, sztereóban rögzítettem valami síma PC-s felvevővel és kész.

    Ezt ki kellett nőni és bekerült a repertoárba a MIDI csatornákból sávonkénti audio-felvétel, majd PC-n Cubase-ben készre keverés. A számítógépet kezdetek óta utáltam, ezért soha nem volt komolyabb PC-m, ennél fogva soha nem is volt olyan minőségű (működésű) PC-m ami megszerettethette volna velem magát a számítógépet… ördögi kör :)

    Ezt az ördögi kört látszott feloldani az iPad megjelenése. Egy iPad Mini retiná-t használok. Alapvetően ezen kívántam kiváltani a számítógépes Cubase-t, ennek megfelelően a Cubasis az elsők közt volt amit megvásároltam az iPad-re. Aztán a wav fájlok nehézkes felmásolása, szinkronizálása, (majd miután bekerült a Cubasis-be onnantól) lehetetlen menedzselése gyakorlatilag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A felület kíváló, de itt is a számítógépes pöcsölés vette el a kedvemet.

    Mindezek mellett kiégtem a MIDI-szekvenszeres munkamódszerből és új Workflow-t kerestem. Az iPad pillanatnyi teszetoszasága miatt megint vas megoldásra vágytam… így belevágtam egy EMU Command Station XL7-be. Elindultam egyfajta frázis-munkamódszer felé, ami a MIDI-s módszer hanyatlása után egész ígéretes volt. Aztán itt is bejött hogy a PC-vel kell összekötni a menedzseléshez, amiért egészen WIN XP-ig vissza kellett nyúlnom és ez megint a kedvemet szegte. Sajnos keveset ismerkedtem az eszközzel… ha valamiben egy kicsit megakadok, új dolgot keresek, így talán egy kicsit idő előtt letettem róla. Mivel a (loop)frázis-módszer  már alakult, ismét az iPad-hez nyúltam és kerestem egy hasonló funkcionalitású szoftvert. Ez lett a KORG Gadget. Mára megvan az egész program az összes plusz Modullal. Alapvetően elégedett lehetnék, de azért mindenre nem jó ez sem. Annyira nem komoly a hangja… így inkább hobbinak elégséges, illetve a patternek felépítése miatt szinte lehetetlen átívelő hangokat használni benne… úgymond a zenélésgördülékenysége egyfajta akadozó, illesztgetős folyamattá vált. Szóval nem akar összejönni a dolog :)

     

     

     

     

     

    Most tartok ott, hogy a hagyományos zenélést kéne összehozni a modern frázis technikával és a samplingeléssel. Ehhez visszanyúltam a gyökerekhez és összeszedtem egy KORG MicroStation-t. Hogy őszintén megmondjam, gyakorlatilag szenvedőzök, kínlódok, annyira nincs meg a megfelelő workflow. A vas cuccoktól eltávolodtam, leépültek, az iPad meg nem akar összeállni, azzal együtt, hogy soha nem tapasztaltam olyan flott és gördülékeny működést mint az iPad-en.

     

     

    A jelenlegi Setup-om tehát a KORG MicroStation, ami AUDIO-ban és MIDI-ben egyaránt be van küldve az iPad-be és Cubasis-ben összegezve, így a MIDI és az AUDIO rögzítése adott. A MicroStation USB-jén lóg egy filléres Netbook, amin a Standalone Editor fut, így amíg a Cubasis hajtja a MDI csatornákat, addig az Editorban szabadon módosíthatok minden paramétert… ergo hangszerelhetek. Ez így alapvetően gördülékeny, de újra előjött a wav fájlok menedzselésének problematikája a Cubasis-ben. Illetve a samplerezés még hiányzik belőle. Erre nemrég megvásároltam a Samplewiz alkalmazást, ami hát elég kaki egy program, Jordan Rudess-től többet vártam, de mivel alapvetően a sample mint temperált hangszerként való alkalmazásához választottam, végeredményben megfelelően működik.

     

     

    A Samplr-t még nem tanulmányoztam eléggé, de az írásod alapján azthiszem ez lehet a következő hasznos elem a Sample-frázis és MIDI szekvenszer kombóhoz. Ez ügyben örülnék, ha a munkamódszeredről is írnál, nem csak a programokról :)

     

    A Samplewiz (és általában a Rudess appok) hájpja nagyobb, mint a valódi funkcióik. A SamplR sem tud mindent (de ilyen eszköz/app nem is létezik), viszont amit tud, abban nagyon jó, szerintem. Kreatív korlátokkal rendelkezik, amik arra sarkallnak,hogy más megoldást szeressünk meg, ha éppen az eredeti elképzelés nem jön össze. Gadget: az elsők között vettem meg, de már nincs fent. Nem azért, mert nem jó, sőt, hanem mert nem igazán használtam. Dalvázlatok, ötletek rögzítésére kíváló, de erre a célra a Propellerhead Figure nevű free appjàt használom. Egyszerű, mint a faék, de ötletelni tök jó (mondjuk csináltam már vele background tracket céges promó videókhoz, de azokhoz pont erre volt szükségem).

  14. Csaba, bocs a félreértésért, ezek szerint serényen vasazol, ami remek dolog. :) 

    Ami az iPad-et illeti: szerintem hardver az is, még ha szoftvereket is futtatsz rajta. Ahogy írtam, számomra a tablet is egy hangszer, mégpedig nagyon is sokoldalú. Ezért én bizonyosan nem akarok tőle szabadulni. Ezzel együtt nem is hiszek abban (még mindig), hogy jelenleg létezik olyan  hardver, ami looper/szekvenszer/sampler/vsynth/backing track player/stb. és még meg is fizethető + nem foglal több helyet, mint az iPad. Számomra mindezek miatt szükséges és más eszközzel nem kiváltható.  De kellenek mellé a vasak is, úgy izgalmas igazán. Nálam egy-egy DSI Mopho x4, Moog Sub Phatty, Waldorf Pulse 2, Nord Drum 2 és microKorg van még kéznél (meg egy halom effekt). Meg aztán jó is az, ha van pár kütyü a környéken, még ha nem is mindig mindegyiket használjuk. Sokan keresik az elektronikus hangszerek 'Szent Grálját', de nem gondolom, hogy ilyen létezik, vagy hogy egyáltalán érdemes léteznie. Főleg, mert ahányan vagyunk, annyiféle 'best practice' létezik. Sokan esküsznek az Elektron cuccaira, másokat pedig a hideg ráz a workflowjuktól. Mindenkinek igaza van, ezúttal is. 

    A SamplR szerintem nem igazán jó 'on the fly' loop felvételhez, pont a pontatlanságok miatt, amiket te is említesz. Előre elkészített és importált loopokkal már egészen más a helyzet, de erről írtam korábban. Igazából a SamplR sem 'everybody's cup of tea', számomra mindenesetre nélkülözhetetlen.

    Az iPad szintik közül jelenleg csak az iVCS3 és az Animoog van fent, de a legelső posztban már áradoztam az iVCS-ről, leggyakrabban azt bütykölöm, jó kísérleti cucc, ugyanakkor 'normális' szintizésre alkalmatlan, de én nem is azt keresem az iPad-en. . Az Arturia 'vintage' emulációi is megvoltak/vannak, csak nem tartom őket a gépen, de rengeteg más, egyébként jóféle cuccot (sokat említesz ezek közül te is) söpörtem ki, mert a megvásárlás/letöltés utáni kezdeti lelkesedés elmúltával gyakorlatilag sosem nyitottam meg őket újra. Csak az van a gépen (16 GB!) ami mindig, vagy gyakran kell. 

    Mostanra asszem kb. kialakult az, hogy mire érdemes és nem érdemes/célszerű (az én workflowban) használni az iPad-et, ezért inkább a hardveres arzenált piszkálgatom, bár a 'nagy vasak' itt is rendben vannak (azzal a kitétellel, hogy nincs olyan, hogy vége az adás-vételnek, csereberének, a 'már csak ez az egy cucc kell és kész' fogadalmaknak... :) ), de mindig akad hely pár apróságnak. Most 3 dobozkát várok nagy szeretettel; a Bastl mIcroGranny granular sampler-t már említettem, de hasonló várakozásokkal tekintek a Montreal Assembly Count To Five looper/sampler pedálka elé is, ahogy a jelenleg készülő EWR ringmod+reverb pedálra is fáj már a fogam (ez utóbbi hazai butikból érkezik majd). És persze egy vas-szekvenszeren is gondolkodom, de itt pont az iPad a legnagyobb visszatartó erő, mivel tök jó cuccok vannak rajta/hozzá erre a célra, de a tekergetés és rendes gombok nyomkodása is pont ennyire vonzó. A BeatStep Pro felmerült, de csak a tudása alapján, maga az eszköz nem tetszik és egy hardveres cuccnál azért nem árt, ha szeretjük, amihez nyúlunk. A Squarp Pyramid sokkal szimpibb lenne, csak ne kerülne 600 EUR-ba...

    • Like 1
  15. Köszi az írásodat, nagyon hasznos! Azthiszem ez ügyben nekem sem ártana egy kis tájékozódás, mert mostanában nagyon nem áll össze a workflow.

    Világ életemben (vas) szintetizátor - szekvenszer párti voltam. Ennek megfelelően alakultak mindig a hangszereim. Jellemzően egy szinti szekvenszerében, MIDI-ben készítettem a zenéimet, majd egy menetben, sztereóban rögzítettem valami síma PC-s felvevővel és kész.

    Ezt ki kellett nőni és bekerült a repertoárba a MIDI csatornákból sávonkénti audio-felvétel, majd PC-n Cubase-ben készre keverés. A számítógépet kezdetek óta utáltam, ezért soha nem volt komolyabb PC-m, ennél fogva soha nem is volt olyan minőségű (működésű) PC-m ami megszerettethette volna velem magát a számítógépet… ördögi kör :)

    Ezt az ördögi kört látszott feloldani az iPad megjelenése. Egy iPad Mini retiná-t használok. Alapvetően ezen kívántam kiváltani a számítógépes Cubase-t, ennek megfelelően a Cubasis az elsők közt volt amit megvásároltam az iPad-re. Aztán a wav fájlok nehézkes felmásolása, szinkronizálása, (majd miután bekerült a Cubasis-be onnantól) lehetetlen menedzselése gyakorlatilag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A felület kíváló, de itt is a számítógépes pöcsölés vette el a kedvemet.

    Mindezek mellett kiégtem a MIDI-szekvenszeres munkamódszerből és új Workflow-t kerestem. Az iPad pillanatnyi teszetoszasága miatt megint vas megoldásra vágytam… így belevágtam egy EMU Command Station XL7-be. Elindultam egyfajta frázis-munkamódszer felé, ami a MIDI-s módszer hanyatlása után egész ígéretes volt. Aztán itt is bejött hogy a PC-vel kell összekötni a menedzseléshez, amiért egészen WIN XP-ig vissza kellett nyúlnom és ez megint a kedvemet szegte. Sajnos keveset ismerkedtem az eszközzel… ha valamiben egy kicsit megakadok, új dolgot keresek, így talán egy kicsit idő előtt letettem róla. Mivel a (loop)frázis-módszer  már alakult, ismét az iPad-hez nyúltam és kerestem egy hasonló funkcionalitású szoftvert. Ez lett a KORG Gadget. Mára megvan az egész program az összes plusz Modullal. Alapvetően elégedett lehetnék, de azért mindenre nem jó ez sem. Annyira nem komoly a hangja… így inkább hobbinak elégséges, illetve a patternek felépítése miatt szinte lehetetlen átívelő hangokat használni benne… úgymond a zenélés gördülékenysége egyfajta akadozó, illesztgetős folyamattá vált. Szóval nem akar összejönni a dolog :)

    Most tartok ott, hogy a hagyományos zenélést kéne összehozni a modern frázis technikával és a samplingeléssel. Ehhez visszanyúltam a gyökerekhez és összeszedtem egy KORG MicroStation-t. Hogy őszintén megmondjam, gyakorlatilag szenvedőzök, kínlódok, annyira nincs meg a megfelelő workflow. A vas cuccoktól eltávolodtam, leépültek, az iPad meg nem akar összeállni, azzal együtt, hogy soha nem tapasztaltam olyan flott és gördülékeny működést mint az iPad-en.

    A jelenlegi Setup-om tehát a KORG MicroStation, ami AUDIO-ban és MIDI-ben egyaránt be van küldve az iPad-be és Cubasis-ben összegezve, így a MIDI és az AUDIO rögzítése adott. A MicroStation USB-jén lóg egy filléres Netbook, amin a Standalone Editor fut, így amíg a Cubasis hajtja a MDI csatornákat, addig az Editorban szabadon módosíthatok minden paramétert… ergo hangszerelhetek. Ez így alapvetően gördülékeny, de újra előjött a wav fájlok menedzselésének problematikája a Cubasis-ben. Illetve a samplerezés még hiányzik belőle. Erre nemrég megvásároltam a Samplewiz alkalmazást, ami hát elég kaki egy program, Jordan Rudess-től többet vártam, de mivel alapvetően a sample mint temperált hangszerként való alkalmazásához választottam, végeredményben megfelelően működik.

    A Samplr-t még nem tanulmányoztam eléggé, de az írásod alapján azthiszem ez lehet a következő hasznos elem a Sample-frázis és MIDI szekvenszer kombóhoz. Ez ügyben örülnék, ha a munkamódszeredről is írnál, nem csak a programokról :)

     

    Köszi a beszámolót, tanulságos. Érdekes, hogy míg te kiábrándulsz a vasakból, én inkább elmélyülök bennük; a csak DAW és sample alapú zenekészítésből egy erősen az analóg hardszintik irányába billenő hibrid hangszer-mixbe érkeztem. Vettem egy csomó effekt pedált is, ez így együtt pont tök jó. De ez csak az én utam, bárki másé, akármilyen is legyen,  ugyanilyen jó. 

    Az appok, amiket említesz...

    Gadget: elsők között vettem meg, szerintem nem szól rosszul, de mivel úgy találtam, hogy leginkább dalvázlatokhoz, ötleteléshez jó (és pl. nekem a workflowja sem jön be), viszonylag hamar leszedtem a gépről. Ilyen célra inkább a Propellerhead Figure nevű appját használom, ami egyszerű, mint a faék, de dalötletekhez szerintem teljesen jó, a workflowja pedig barátságos. 

    Samplewiz: nekem csalódás volt, az UI pedig nem túl vonzó, hamar lekerült a repertoárról. Rudess cuccaira kb. kivétel nélkül ez a várt nálam.

    SamplR, ahogy én használom: a loopokat általában vmelyik iPad appban készíten (pl. Impaktor, iVCS3, Animoog, Sector....),eportálom wav-ba és feltöltöm a Dropboxba (pl. az Impaktorból), vagy Audioshare-rel felveszem, aztán a SamplR-be vagy Dropobxból importálom, vagy az Audioshare-ből megnyitom közvetlenül. Az egyes loopok bpm-jét előre kitalálom és az ugyanabba a kompzícióba szánt darabokat azonos értékkel készítem el. A SamplR-ben létrehozandó projekt bpm-jét is erre az értékre állítom be, aztán vagy 6 különböző loopot kavargatok (egy 'alomból' többféle time divison-ben és pitchen szoktam egymáshoz illőket készíteni előzetesen), vagy akár ugyanabból az egyből hat példányt, mindegyiket más-más módon morfolva. Többféle üzemmódja van (loop, slice, bow, arp, keyboard....), mindegyiket szoktam használni, élőben is, ahogy az effekteket (delay, reverb, filter, distortion....) is állítani menet közben, A SamplR tempóját jellemzően a Patterning dobgép/szekvenszer diktálja, mellé pedig tolja a saját beatjeit is (amikor kész a projekt a SamplR-ben, a Patterningben programozok hozzá dobokat). Ez a két app szinte minden Audiobus patch-emben jelen van, de mellettük sok egyéb hangszer és effekt előfordul. Úgy mondanám, hogy az ipades workflow-m origójában a SamplR és a Patterning állnak.  Sokan élőben mintáznak a SamplR-el, de ehhez szerintem egyszerűen nem elég pontos a recorder funkciója, így én a loopokat a leírt módon készítem. Élőben loopozásra ott van inkább a Loopy HD. Nagyjából ez a lényeg, ha bármi érdekel még, kérdezz bátran. 

     

    • Like 1
×
×
  • Create New...