Jump to content
Ménemszól.hu

AMDFan

Regisztrált tag
  • Tartalom számláló

    11
  • Csatlakozott

  • Utolsó bejelentkezés

Hozzászólások AMDFan részéről

  1. 14 perccel ezelőtt írta Instrument:

    Üdvözlet

    Egy volt hitetlen megtérése (múlt heti AVX fórum beírás)

    Hozzászólás Szerző: berenyizs » 06 júl. 2018 13:27

    Szerda délután nálunk járt Rudolf, hozott magával néhány DIY kábelt.

    ...és a tapasztalás / élmény számomra felért egy kisebb arcul csapással.

    20+ éve informatikai területen dolgozok, különböző területeken (üzemeltetés, hálózat üzemeltetés, elemzés) és vannak dolgok amiket tudok, amikben biztos vagyok.

    Voltam, tegnapig.

    Az egyik ilyen a digitális jelátvitel pld. egy média PC, mint forrás és a DAC közt USBn.

    Korábban kipróbáltunk a rendszerünkben az alap nyomtató kábeltől a majd' 200 000.-Ftos neves USB kábelig pár kábelt és nem hallottunk különbséget.

    Tegnap a második kábel csatlakoztatása után, a rendszer egy eddig ismerelen "arcát" mutatta, a hallott hang melegebb, kerekebb, "analógosabb" lett.

    Ezúton kérek elnézést mindenkitől akikkel szemben ebben a témában - esetleg sarkosan - véleményt fogalmaztam meg.

    A teszt rendszer: PC (semmi csicsa, Win10, foobar2000), Hegel H160, Jamo Concert 11
    A teszteléshez használt zeneszám: Oscar Peterson Trio - The Days of Wine and Roses - DSD64

    Kóklerek mindenhol vannak :) 20+ év hálózatüzemeltetés után aki windowst használ sikeres nem lehet :P

  2. Sziasztok!

    Én azt gondolom, hogy ebből a topicból sokat lehetett tanulni, főleg azoknak akik nem profi stúdiós vonalon mozognak, így a rengeteg badarság ellenére is ami elhangzott én szívesen olvastam, sőt jól is szórakoztam rajta néha :P (popcorn smiley nincs).

    Volt itt szó néhány olyan dologról is amiket a szakértők leírtak tényként, de egy kívülálló számára esetleg csak az látszott, hogy két vélemény ütközik. Ezért összeszedtem azokat az infókat amikkel én rendelkezem és megpróbáltam egy összeszedett cikket írni a digitális zenelejátszásról, részletesebben kitérve például a bithibákra szakmai szemmel (mármint IT szakmai szemmel). 

    A célom lehet, hogy túl elrugaszkodott, de szeretném ha az erre fogékony emberek amellett, hogy a minőségi zenehallgatás felé fordulnak, nem indulnak el iszonyatos tévutakon, például a digitális kábelek irányába, illetve képesek belátni a saját fiziológia korlátaikat és a vaktesztelés fontosságát. A cikk itt található: Digitális formátumok és bithibák

    • Like 2
  3. Még egy lépés vissza, 22050 és 11025 között 16537,5Hz -- csak azért hogy legyen valami nem 2 egészszerese -- itt minden görbéhez 3 pont tartozik  --- és itt is a gond: egy szinuszt hogy lehet 3 egyforma darabra vágni, hogy még valamelyest felismerhető legyen? Hát sehogy! Semmilyen trükközéssel nem lehet mást, csak fűrész jelet visszanyerni a szinuszból (fele 11025Hz, másik fele 22050Hz) és a peak-ek se lesznek rendben.

    Remélem belátható, hogy a nagyobb frekvenciákon elég pontatlan már a hang leírása.

     

    Ezt gondold át szerintem.

    Nyquist–Shannon sampling theorem:

    "In other words, a bandlimited function can be perfectly reconstructed from a countablesequence of samples if the bandlimit, B, is no greater than half the sampling rate (samples per second).

  4. csodálatos termékei vannak a cégnek (mijajza "Balanced Ion Drive", gugli csak starwars-os linkeket dob) további infók

    a sokatmondó nevű http://kacsa-audio.hu/furutech -n , riszpekt a cégnek, ezzel domén névvel eladni valamit :D

    és a szokásos anyázás http://www.avguide.com/review/furutech-gt2-usb-cable-playback-26 erről is 

     

    Ebben a boltban a saját fülemmel hallottam azt, hogy egy másik vásárlónak azt ajánlotta az eladó, hogy érdemes a hálózati média lejátszóhoz minőségi UTP kábelt venni, mert jobb lesz a hangja, sőt a számítógéphez is érdemes, mert még a színeken is észre lehet venni internetezés közben. Ha nem hallom a saját fülemmel nem hiszem el. Pedig szerettem volna feltenni néhány kérdést IC kábelekkel kapcsolatban, de miután ezt hallottam, csendben fizettem az XLR csatikért és sietve távoztam.

    • Like 1
  5. Azt én nem tudom, hogy kiovasáskor bit szinten mit jelent a lemágnesezés, füllel hallgatva mintha nőne a dinamika (?) ami nyilván lehetetlen vagy annak a következménye, hogy tisztábbak a magas hangok és határozottabbak a mélyek. Van egy nagyon jó hangú jazz lemezem, amit vagy 5 éve használok az új kábeleim tesztelésére. Ezt már jópárszor lemágneseztem, de a héten az új eszközzel olyan lett a hangja, hogy én is nagyon meglepődtem. Amúgy ez a lemágnesezés ideig óráig hatásos, bár erről én nem olvastam semmit és én se teszteltem ezt.

     

    Én azért szoktam ezeken jókat mosolyogni, mert szoktam ABX tesztelni, főleg flac-ot mp3 ellenében, készülök is a témában egy kis irománnyal egy másik fórumon. A mutatvány úgy szokott menni, hogy egy agyontömörített mp3ból indulok ki (V5 - 130kbps VBR) amit könnyedén ki lehet ABX-elni 10/10-szer, aztán jön a V3-as amire már nagyon oda kell figyelni és ritkán megy elsőre, majd az aduász a 320 kbps CBR mp3. Na ez az ahol én 99,9%-ban elvérzek, ennek ellenére nagyon sokszor 100%-ig biztos vagyok benne, hogy hallom a különbséget és mégis rosszul döntök. Ez kábelek esetén hatványozottan igaz, be kell látni, hogy a fülünk gyenge ahhoz képest, hogy milyen pontosan tudunk mérni. Kiindulva abból, hogy még mérhető különbségeket sem hallunk meg a legtöbb esetben, elég nagy bátorság (bár én inkább tudatlanságnak hívnám), kijelenteni azt, hogy mérni ugyan nem tudjuk, de halljuk :)

     

    UI: hozzátenném, hogy ez aztán meg tényleg az ezerszer elsütött és unalomig ismételgetett standard hifis szöveg, hogy tisztább magasak, határozottabb mélyek, jobb dinamika. Hát én ezt már annyiszor hallottam annyi mindenre, hogy ettől már röhögőgörcs kerülget :D bocs...

    • Like 3
  6. Igen, de azért maradjunk abban, hogy a ZENE mint olyan emberek fülének készül, tehát ha tetszik valakinek, az jelent valamit!

     

    Igen, csak az nem mindegy, hogy miért tetszik neki. Azért mert például saját magának sem meri bevallani, hogy nincs különbség, és mivel "nyilvánvaló", hogy a jobb kábelnek jobban kell szólnia, ezért szégyellné ha azt mondaná egy hozzáértőnek vagy egy hifis szeánszon a társaságnak, hogy nem hall különbséget. Én is voltam már ilyen hifis tesztelésen, és konkrétan megmondtam, hogy nem hallom a különbséget a két kábel között. Ezek után persze én voltam a botfülü (persze nem szemtől szembe, csak úgy visszahallottam). Az meg a non plus ultra amikor az emberek ahelyett hogy zenét hallgatnának, vagy vennének egy jobb hangfalat, neadjisten vennének pár nyamvadt akusztikai panelt amivel VALÓBAN jobb lesz a hangzás nem csak beképzelik, elköltenek 30-40 ezret tápkábelre, meg ugyanennyit interconnectre, meg hangfalkábelre meg 10-et USB kábelre, meg vesznek USB-SPDIF átalakítót stb stb stb.... És csak cserélgetnek és kütyüznek és nem értik, és vakok vezetnek világtalanokat...

  7. Ha valaki otthon hallgat sokszor zenét az jól tudja, hogy hétvégéken, amikor nem mennek az üzemek, irodák stb. sokkal jobb a hangminőség. Azért, mert jobb a hálózat, kevesebb a zaj.

     

    Véletlenül sem azért, mert hétvégén a környezeti alapzaj sokkal alacsonyabb? Kevesebb autó, kevesebb ember, kevesebb busz/teherautó van az utcán? :)

  8. Ez ugyanaz mint a kertévék színvonalának problémája. Tyúk-tojás kérdés. Vajon erre van igény vagy szimplán ezzek butítják a "parasztot" ?

     

    Szerintem nem B. József vízvezetékszerelő és neje kéri a hangmérnököket hogy kompizzák szét a zenét meg a producereket hogy rakjanak alá akkora 4/4 kicket, hogy rúgja széjjel a ház oldalát. 

     

    /on

     

    Állítólag az a buzi akit loszmenem-nek hívnak. Téged loszmenem-nek hívnak? :D

    Na jó a viccet félretéve, szerintem kell egy bizonyos szintű zenei műveltség ahhoz, hogy az ember túllépjen az átlagos popzenén. Nem feltétlenül zenei tanulmányokra gondolok ezalatt, hanem mondjuk rengeteg zenehallgatásra. Én nagyon sok zenét hallgatok, és felszökik a vérnyomásom ha meghallok egy kertévés popzenét. De aki hetente 3 számot hallgat meg, azt is háttérzenének, azokat nagyon könnyű megfogni valami kis hatásvadász dallammal.

     

     

    Zárjátok le a topikot! Azt mindenki kussoljon!

     

     

    Miért? Az egyik legjobb és legszókimondóbb fórum ami az utóbbi időben indult. Igaz, hogy gerjeszt indulatokat, de szerintem sokat lehet tanulni belőle.

  9. nonono. az usb fizikai layere audio és adatátvitelnél is ugyanaz. a másik, hogy ha nem aszinkron, akkor tényleg tökmindegy, hogy adat vagy audio bufferről van szó. tényleg tök úgy működik, mint egy hard drive: átmegy adott mennyiségű adat bárhogy, bekerül egy gyűjtő pufferbe, ahol a DAC órajelének megfelelően (értsd, az USB időzítésétől és küldési frekvenciáitól függetlenül) kijátsza a konverter. Az adatfolyam bitről bitre ugyanaz lesz, ha nem az, akkor az a kábel per definíció HIBÁS. De egy sima fényképezőhöz járó USB-s töltőkábel tökéletes a célra, nem fog fél bithibát se csinálni. Másfelől, ahol a kábel átvitele számítana az az lenne (de nem lehet az USB jellegéből adódóan) hogy a fogadó félnek fingja nincs a forrás órajelének mibenlétéről, nem tudom ez mennyire érthető. A fogadó fél tehát minden adatot megkap hibátlanul, és kijátsza a saját órajelének függvényében. Pl. ha a küldő 44.122 kHz-en küld, azt a fogadó fél simán le tudja hibátlanul 44.1000kHz-en játszani (de nem PLL révén, nem tudom ez érthető-e így). Az USB átvitel full bithelyes, de nem időhelyes, és ez nem a kábelezéséből adódik, hanem mert órajelet nem továbbít. Ezért szinkronitásról-aszinkronitásról ab ovo értelmetlen beszélni.

     

    A tápkábel is ordasnagy butaság. Az a berendezés, amely nem képes rendesen szűrni a hálózatot, az nem pró. Abba se 50 ezres, se 5 forintos kábelt nem érdemes dugni, azt értékesíteni kell a megfelelő helyen.

     

    Köszi az infót, én abban a hitben éltem, hogy szinkron átvitelnél lehetnek bithibák. Sajnos egyéb fórumokon elég sok marhaságot lehet olvasni...

  10. Nem kell itt még mérni. Mit mérnél? Hogy hány száz kilohertzig visz át az az USB kábel, vagy hogy mennyi ampert? Nem mindegy? Ezt rohadt egyszerüen le lehet tudni. Ha müködik vele egy külsö vinyó, akkor jó, ha nem, akkor nem. Ugyanis ez EGYÉRTLEMÜEN BIZONYÍTJA hogy a kábel TÖKÉLETESEN KÉPES ÁTVINNI AZ ADATOKAT, a többi meg teljesen mindegy.

     

    Amellett, hogy teljesen egyetértek az általad leírtakkal, szerintem ez nem bizonyítja egyértelműen azt hogy a kábel tökéletes, mivel a USB Audio és az USB adat átvitel az különböző protokoll. Szerintem USB esetén csak az aszinkron megoldásnál igaz amit mondassz, de a legtöbb olcsóbb DAC nem aszinkron módon működik.

×
×
  • Create New...