Jump to content
Ménemszól.hu

saintpo

Regisztrált tag
  • Tartalom számláló

    76
  • Csatlakozott

  • Utolsó bejelentkezés

  • Days Won

    5

Hozzászólások saintpo részéről

  1. Hello,

     

    kerdesem a kovetkezo. Egy 5x7x3m -es studiot szeretnek akusztikailag kezelni. A belso falakra 10cm vastag kozetgyapot kerul, gipszkartonnal elburkolva. Nincs tapasztalatom benne, mennyit segitene ezek utan meg nehany akkusztikai panel, de mar csak a design miatt is szeretnek feltenni parat. Ezert megneztem melyik jon ki olcson, ezeket talaltam:

     

    http://www.thomann.de/at/the_takustik_cbt_37.htm

    http://www.thomann.de/at/the_takustik_hilo_p80.htm

     

    Velemeny arrol, hogy ha ilyeneket dobalok fel, szimplan design celbol? Attol, hogy ezek ilyen olcsok, mennyit ernek? Mennyit tesznek hozza vagy sem az akusztikahoz, ha fentvan a 10cm kozetgyapot? Van errol valakinek sejtese? Erdemes az en esetemben dragabbakat is nezegetni?

     

    Köszi, S.

     

     

    Ha beburkolod gyapottal és elfeded gipszkartonnal, azzal csak a hangszigetelést oldottad meg egy bizonyos fokig. Mert ahhoz még sok minden más is kell. De ezt majd a szakik megmondják. Ahhoz, hogy akusztikailag kezeld, kellenek a hangelnyelő cuccok. Ez a takustik a Thomann saját cucca. Szerintem van olyan jó mint az Auralex, mert ott a nevet fizeted meg. Bár én gyapot párti vagyok kezelésnél is. Sokkal hatékonyabb mint a szivacs.

     

  2. Ez a téma kb. olyan mint amikor én a 3,5 éves (amúgy felettébb intelligens és a dolgokról határozott véleménnyel rendelkező) kislányomnak próbálok elmagyarázni valamit, hogy én hogyan szeretném. Konkrétan elmondja az ő verzióját és SZ4R1K az egészre. Vagy csak egyszerűen nem reagál mintha süket lenne. :D 

     

    Vagyis: TÖK ÉRTELMETLEN :)))))))))))))

    Amúgy idő elcseszésnek jó... :D

    • Like 2
  3. Csatlakoznék az előttem szólókhoz. Gratulálok, nagyon klasszul kivitelezted ezt. Szép munka.

    Engem az érdkelne, (miután kedvet kaptam én is az alkotáshoz):) hasonló eljárás esetén mi a véleményed arról, hogy a kész elemek belső oldalára ráhelyeznék még egy 3,5 cm vastag piramis akusztikai szivacsot kiegészítésként? Volna értelme?

     

     

    Köszi!

     

    A.N. kolléga ezt írta feljebb: 

    "A másik dolog amit szinte mindig javasolnak stúdiók kezelésekor az az első reflexiós pontok csillapítása, hogy elkerüljék a fésűszűrő effektust (comb filtering). Az a helyzet, hogy ez egy múltból ránkmaradt "nyavaja" aminek manapság már nem kell feltétlen "bedőlni". Nem arról van szó, hogy rossz dolog az első reflexiós pontok csillapítása, hanem inkább arról, hogy nem kell feltétlen csillapítani az _oldalsó_ első reflexiós pontokat. Ezt a jelenséget együttesen más hangsugárzó és szobaakusztikai jelenségekkel, problémákkal együtt hosszasan kutatták és arra az eredményre jutottak, hogy valójában nincs olyan szörnyű szűrő hatása az első reflexiós pontoknak mint ahogy azt sokan állítják. Ellenben a szabadon hagyott első reflexiós pontok a térérzetet pozitív irányban befolyásolják. A konklúzió az, hogy érdemes játszadozni ezekkel a pontokkal: szabadon is lehet hagyni, elnyelőket vagy diffúzorokat is lehet oda tenni. Ha viszont az elnyelés mellett dönt az ember akkor azt minél szélesebb frekisávban kell(ene) realizálni ami nagyon nehéz, szinte lehetetlen.

    Én azt javasolnám neked, hogy készíts néhány mobil elnyelőt ill. diffúzort és játszadozzál az elhelyezésekkel, elsősorban az első reflexiós pontoknál, de lehet másutt is a szobában. Az elnyelők vastagok legyenek (mondjuk 15-20cm) és hagyj a falak ill. az elnyelők között legalább 10-20cm-t ha van még helyed. Továbbá a feléd néző felületet ne sima szövettel borítsd hanem piramisos vagy ék alakú akusztikus szivaccsal, hogy a magasabb frekiken is hatásosabb legyen az elnyelés."

    Egyébként amint összejön hangfalakra a maradék lovetta nekiállok diffúzorokat gyártani/gyártatni (mivel az egész voltaképpen asztalosmunka),

    hogy természetesebb hangzása legyen a szobának. A terv már meg van. A GIK féle Q7d alapján (http://www.gikacoustics.com/product/gik-acoustics-q7d-diffusor/)

    Hamarosan berakom ide.

  4. 1. először is gratulálni szeretnék, remek dolgot hoztál össze.

     

    2. én is hasonló megoldásban gondolkodom, olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek mennyire befolyásolja a hatékonyságot a szövet, ugyanis elég érzékeny vagyok a por/szőr hasonlóakra, igy valahogyan mindenképp ki szeretném kerülni, hogy a levegőbe jusson valami a gyapotból.

     

    Köszi szépen! 

    Ha pl. át tudsz fújni rajta, akkor a hatékonyságot nem befolyásolja. Én azt vettem észre (több szövetmintát próbálgatva), hogy csak a nagyon-nagyon  sűrű (mikroszálas) szövet tompít a hangon. Az is csak a magasakat vágja. Ilyen pl. a mikroszálas velúr. Ami egyébként gyönyörű. Ha csak basszuscsapdának kell akkor összbenyomásban ver mindent. Bár drága. Én sűrű szövésű, 100% poliészter szövetet használtam (becses neve Panama), ami elég sűrű ahhoz, hogy ne eressze ki a gyapotot (legalább is szerintem semmi nem jön ki), viszont a hangot úgy átengedi ahogy azt kell. 

    Jah és a legolcsóbb. Nagyon jó még a filc is, de azt nem találtam megfelelő szélességben. 

     

    Én általában tüsszögök ha por van. Viszont a kis stúdiómban még egyszer se tüsszögtem. Amit gyapotot használtam az egyébként egészségre ártalmatlan, úgynevezett RAL minősítésű, Rockwool Airrock ND kőzetgyapot. De ha teljesen meg akarod nyugtatni magad, akkor egy kedves kolléga fentebb ajánlott két féle anyagot amivel a szövet előtt bevonod, és akkor duppla védelem. Kb. olyan papír anyag az egyik mint a porszívózsák. Na az nem engedi át a port az tuti. De a levegőt simán. Különben a porszívó se működne.

     

    Lehet, hogy most mosolyogtok, de a kiválasztást úgy csináltam, hogy kértem szövetmintákat egy cégtől, fogtam a videokamerámat, benyomtam egy videót amiben zene van és a hangszórónyílást befedtem a szövetekkel és csekkoltam, hogy mi változik. Ami észrevehetetlenül átengedte a hangot arra azt mondtam, hogy jó lesz. Aztán  ezekből választottam ízlésem és pénztárcám szerint. Bevált! :D 

     

  5. Értem. Természetesen nem az a cél, hogy hamisítsunk, hogy aztán elfogadható eredmény legyen, hanem úgy alakítsunk, hogy az eredmény skálázása megegyezzen a profi példákban lévővel. Ott 35dB-től nézik a görbét. Vagyis nálam az előbb említett össz-vissz 3db tüske maradt. Itt a kérdés az, hogy ésszerű körülmények között melyik az a dB érték amelyik alatt a túlzott lecsengés már nem mondható hibának? Mert ugye ha lejjebb tekerem a grafikont akkor minden a kezelés előtt lévő hiba előjön csak a kezelés jóvoltából már drasztikusan csilapítva.

     
    A szoba hangzása a kezelés után brutálisan jobb lett. Sokkal szebben szól minden. Kiegyenlítettebb a hangkép. Sokkal feszesebbek a basszusok. Azt, hogy ez a pár pici hiba mennyire zavar majd a munkában és valóban kezelni kell -e home studio körülmények között, majd az idő eldönti. Ha kell, akkor viszont csak az általatok említett, adott frekire hangolt rezonátort kell építeni. 
     
    Egyébként utánanéztem a rezonátoroknak. Annyira nem vészes építeni. Mondjuk a pontos számítás az már más kérdés.
    Mivel az adott szoba kezelve van ugyan akusztikailag, viszont hangszigetelve nincs, sőt egyéb körülmények végett (a szoba egy ajtóval nem rendelkező tetőtéri, nappaliszerű helyiség, a házban a család épp szundítt a földszinten amikor itt munka folyik :)) a hangerő biztos nem éri el a 85dB-t, sőt még a 70-et sem, ezért említettem, hogy kisebb, de még a munkához elfogadható hangerőn méréssel, vizuálisan, elő sem jönnek az adott, maradék problémák. Az hogy ez valóban elhanyagolható -e a keverésnél az majd kiderül.
     
    A még használható maximális hangerő a következőképp lett belőve. Kiválasztottam 5 különböző stílusú zenét. A földszinti szobákból zárt ajtók mögött egy laptopppal, TeamViewer-el beléptem a stúdiós gépre és ott egyenként elindítottam a zenéket úgy, hogy mindegyiknél nulláról folyamatosan toltam fel a hangerőt. Felírtam azt a hangerőállást aminél lent nem lehet hallani semmit a zenéből, azt amelyiknél lehet, de simán elmegy, észre sem veszi senki ha alszik, illetve azt ami már határeset és fölé semmiképp sem lehet menni. Aztán az említett három hangerő közül a középsőre állítottam a potit és felmentem lecsekkolni. Meglepődtem, mert nagyon durván hangosan szólt. 
  6. Na, megvan az eltérés oka. Legalább is úgy néz ki. 
    Ha 80-85dB-el tesztelek, akkor egy csomó hiba van. Ha 70-75-el. akkor meg 1-2. Persze ha a grafikon alja az 35dB-nél van. Csak a miki előerősítőt tekertem vissza.

    Vagyis ez azt jelent, hogy ha 70dB alatt maradok, akkor nem jönnek elő a hibák és nem kell rezonátor? Vagy mindenképp kell?

    Megjegyzem, kiszedtem egy csomó panelt és úgy mértem. Az elsőket a hangfalak mögött, az első reflexiós pontban lévőket. Ill. hátul a középsőt és a közvetlen mögöttem lévőt az oszlopon.

     

    40-400Hz (grafikon 30dB-től)

     

    11522038164_10a3ef2f0d_c.jpg

    40-400Hz (grafikon 35dB-től)
     

    11522015585_57317169dd_c.jpg
     

    20-20000Hz (grafikon 30dB-től)

     

    11522117093_9e76759503_c.jpg

     

    20-20000Hz (grafikon 35dB-től)

     

    11522038684_53988867af_c.jpg

     

     

    3 csúcs itt is látszik 35Hz, 120Hz és 200Hz környékén.
     

  7. thomas:
    Mondhatnám azt, hogy lehúzás. Az biztos, hogy mindenképpen méregdrágák. Legalábbis annak akinek ez csak hobbi. Aki ebből él az simán kifizeti ezeket és kész. Ezek szerintem nekik készültek. Aki komoly stúdiót épít, annak ez aprópénz. Úgy fogalmaznék, hogy többszörösen túl vannak árazva. Az, hogy én ötöd annyiért megcsináltam az azért durva. Legalább is az én szemszögemből.
     
    Kilobeat:
    A videón is látható könyvespolcon a könyvek egyébként már be vannak tolva, vagyis szépen cikk-cakkban vannak, kvázi diffúzorként használom őket. Mondjuk az a szoba közepén van csak.
     
    A.N. / miguel:
    Nem tolakodóak és nem rosszindulatúak ezek a megjegyzések. Pont ilyeneket várok, hogy tanulhassak ill. más is tanulhasson belőle. Most van egy alap, amit még tovább hangolhatok. Az viszont érdekes, hogy ha ezt az egészet megvettem volna olyan formában ahogyan árulják, még mindig ugyanitt lennék, hogy van még mit javítani rajta. Diffúzorban már gondolkodtam, ahogy előtte is írtam. Mondjuk abból is van több fajta. De valamilyen mindenképpen lesz. Milyet ajánlotok?
     
    A panelek rakosgatásával el fogok játszani. Kíváncsi vagyok. 
     
    miguel:
     
    1.) 
    Én úgy vettem észre, hogy inkább szöszöl, mint porzik, ill., hogy eléggé sűrű szövésű az anyag és nem engedi ki, de ettől függetlenül nem biztos, hogy tökéletesen bezárja a gyapotot. Viszont pont ezért vettem ilyet: http://www.rockwool.hu/termekekesmegoldasok/u/4242/valaszfal-es-akusztikai-szigetelesek/airrock-nd
     
    "Rockwool AIRROCK ND
    ...
    FELHASZNÁLÁSI TERÜLET
    ...
    Javasolt a használata olyan szerkezetekben is, ahol a kőzetgyapot közvetlenül áramló levegővel találkozik.  
    ...
    A ROCKWOOL KŐZETGYAPOT TULAJDONSÁGAI
    ...
    Az egészségre nem káros: magas biológiai oldódóképességű, úgynevezett RAL minőségű kőzetgyapot alapanyagból készül. 
    ...
    "
     
    Ilyenkor is azt javasoljátok, hogy biztos ami biztos csomizzam be ilyen papírcuccba?
     
     
    2.)
    Igen, látom, hogy a felsorolt frekiken vannak még tüskék. Vagyis azt javasoljátok, hogy csináljak rezonátorokat, ezekre a frekikre és akkor teljesen rendbe lehet rakni a helységet? viszont kérdés, hogy hova rakjam őket?
     
    Ezeknek a rezonátoroknak utánanézek. Hirtelen ezt találtam:
     
    3.)
    Lehet, hogy túlzásba vittem. Leszedek 1-2 panelt és megnézem úgy. Ha nincsenek fent a panelek, akkor is 0,3-nál van a lecsengés. Mondjuk ezekkel a mérésekkel még gondban vagyok, mert nem biztos, hogy jól mérek. Ugyanis akárhányszor mérek, mindig egy kicsit más jön ki. Pl.: egyszer szinte tökéletes a szoba és 35dB felett nincs semmi kiugró, aztán a következő mérésnél meg ott vannak a tüskék. sőt mintha fent se lennének a panelek. Holott nagyon jól és szépen hallható a különbség, mert nagyon durván jobban szól a szoba, ill. a hangfalak. Mintha más hangfalaim lennének. Ki érti ezt? Ezen a mérés dolgon még javítanom kell. Aztán ha megvagyok és többszöri méréssel is kb. ugyanaz az eredmény, akkor berakom ide a teljes frekisávra is. Egyébként van 20-20kHz-ig mérés és azon pont 400Hz alatt jönnek a bibik.
     
    4.) 
    Ahogy látom valóban kell ez a diffuzor. Na arra egy kicsit várni kell, de már rég tervben van. És melyik a jobb szerintetek? 
     
    A fahasábos megoldás (sok különböző hosszűságú rúd)?
     
    Vagy a könyvespolc szerű?
     
     
    5.) 
    További mérési eredmények hamarosan, ahogy időm engedi. Ill. a normális méréshez még beszerzek jó hosszú kábelt. Egyébként az "előtte" mérésnél már fent voltak a sarokban a basszuscsapdák. Vagyis ott nem változott semmi, azért nem is látszik az ábrán. A mérőmiki a legvégén lett meg, kibontani meg nem akartam a sarkot. Viszont mindenkitől azt olvasom, hogy a kifejezett basszuscsapda 
    olyan mintha nem is volna? Vagyis nem ér semmit a sarokba rakott panel, attól eltekintve, hogy eléggé pofásan néz ki? :) Vagyis ténylegesen csak a rezonátor ami segít ilyen esetben?
     
  8. Köszi szépen mindenkinek!
     
    thomas:
    Sajnos nem tudom bevállalni, pedig nagyon szórakoztató :)

    Amióta a második gyerkőc is megszületett 4-5 hónapja kb. 4-5 órát alszom naponta, azt is megszakításokkal. Így ez a projekt eléggé feszegette a határaimat. :D 
    A tényleges munkám mellett nem is férne bele. Lehetne nagyüzemben csinálni, de annyi érdeklődő meg nincs, hogy ez meg is érje.
    Ezt már említette itt egy kolléga, aki akusztikával foglalkozik és csak mellékesen csinálnak ilyet is. Pont az előbbiért.
     
    voji:
    Auralex drága. Így van. Szinte mindegyik nagy nevű szivacsos és az összes gyapotos megoldás drága. Nem csak azért, mert a gyapot amcsiba pl. háromszor drágább mint itt nálunk, hanem azért is mert méregdrága szöveteket használnak, ami tök jó, meg sok iszonyat szép, de a célnak egy egyszerű vászonszövésű poliészter is megfelel. Meg amúgy a magad csinált dolgoknál soha semmi nem lehet olcsóbb (kivéve ha nagyon elrontasz valamit), mert mindenképpen rájön max. a munkadíj és a haszon. Különben szivacsból én a Thomann által forgalmazott t.akustik-ot találtam a legolcsóbb megoldásnak. Abból 130-ból kijön egy komplett csomag. De az is jónak tűnik amit említettél. Egyébként pont ezeket néztem én is basszuscsapdának a sarokba. Aztán maradt full gyapot.
     
    Herkules:
    Szuper a helységetek. Jó kis mintás szövetet választottatok. Nagyon pofás.
    Én arra gondoltam, hogy egyéni mintát nyomatok rá szitanyomással, akkor elvileg nem tömődnek a lyukak,
    de a költségvetés minimalizálása végett egyelőre maradt a sima egyszínű.
     
    dcort:
    Így van, 5-10 cm-t javasolnak minimum. Egyébként szimplán gyakorlati. Azért 44mm, mert 50x20-asat akkor éppen nem találtam sehol.
    Egyébként valóban lehetne 100mm légrés, ezt majd a jövő igényei eldöntik. Különben egyszerűen módosítható.
     
    Az alap verzió az volt, hogy a lécek hátul fektetve vannak és a légrést távtartókkal oldom meg. Aztán jött az ötlet, hogy mi van ha élére állítom. Úgy is össze lehet rakni és az egyetlen szívás (megjegyzem eléggé nagy, mert ez vitte el a gyártás legtöbb idejét), hogy a szövetet nem lehet csak úgy egyszerűen, simán körbetűzni a hátoldalnál, hanem - mivel nincs  rendes perem - körbe kell vágni a szövetet a 100mm-es oldalsó léceknél és körülöttük úgy odatűzni, hogy sehol ne legyen lyuk. Szívás volt, viszont így rögtön van 44mm légrés ha simán nekinyomom a falnak a panelokat. Ehhez elég egy egyszerű L alakú akasztó. Ha pedig nagyobb kell, akkor meg fogom és előrébb hozom a faltól 100mm-es légrésnél ugye 56mm-t. Felülre kell egy ilyen hosszú akasztó, alulra pedig egy távtartó.
     
    Egyébként Ethan Winer (és a legtöbbek) paneljain nincs gyári légrés, hanem fognak egy megfelelő hosszú távtartót és azzal rakják fel. A sarokelemeknél mindenkinél azt láttam, hogy telinyomják gyapottal. Kivétel persze ha oda is sima panelokat raknék, mert akkor a mögötte lévő légrés adott. Nem tudom, hogy az jobb -e, hogy teli gyapot van és jó vastag anyagon megy át a hang, vagy az, hogy vékonyabb, de van mögötte légrés. Ha valaki tudja, kérem árulja el. Ez most elgondolkodtatott.
     
    Viszont van egy szépsége a jelenlegi állapotnak. Bármikor visszafordíthatóan alakítható az újabb ismereteknek és kívánalmaknak megfelelően. Kell nagyobb légrés? Rakunk hátulra távtartót. Kell légrés a sarokelemeknél? Előlap leszed (mert tépőzár tartja :)), gyapot kiszed, a hátsó sarkából lenyes 100mm-t és visszarak. Így úgy néz ki kb. mint a voji által említett  Trevis Audio CBT120G szivacs. Az is trapéz alakú. Ha mégsem jó, akkor meg a lenyesett darabokat vissza a sarokba és kész. Aztán tépőzár vissza. :D

    A jövő kiegészítése az lesz, hogy gyártok házilag diffúzorokat is a maradék helyekre. Ahogy az Auralex-es elemzésben is látszik. 
    50x50-es, különböző (jól meghatározott) hosszúságban levágott négyzetrudakból, 60x60 cm-es paneleket. Ahogy azt sokan csinálják, ill. kapni is lehet készen. 
    De ez majd egyszer... :D
    • Like 2
×
×
  • Create New...