Jump to content
Ménemszól.hu

Ménemszólúgy, ménemfogszóni...


Polisix

253 megtekintés

Az idő múlásával a vintage cuccok már problémákkal küzdenek. A meghibásodások bekövetkeztét felgyorsítja a gyakran évekig tartó, rendszeres bekapcsolás nélküli, szakszerűtlen tárolás is. Szóval bőven van mit átnézni egy kiszemelt hangszeren, vagy a már beszerzett cuccokon. Ha meg tudod oldani, azért még a vásárlás előtt nézesd meg, mire is számíthatsz? Egy értő szemnek sokat elmond a hangszer belseje, állapota. A típusspecifikus problémákkal sem árt tisztában lenni már előzetesen. Mint minden restaurálandó műtárgynál, esetünkben is jelentősen befolyásolja egy hangszer tényleges értékét az elvégzendő javítás, illetve helyreállítás munkaigénye és alkatrészköltsége. Hangszere válogatja, de a számla vége akár több száz Euro is lehet…. vagy több. Ha mégis átvizsgálás nélkül vásárolsz meg egy vintage cuccot, az mindenképpen zsákbamacska, ahogy egy használt autó esetén is az lenne vakon beleugrani egy vásárlásba. Ezt tudomásul kell venned.

Egyik alapvető dolog, hogy a memóriával ellátott cuccokban lévő elemeket, akkumulátorokat mindenképpen ellenőrizzük, de leginkább újra és lítiumra cseréljük. Ezt mindenképpen szakember végezze, melynek számos oka van, de az egyik legfontosabb, hogy ha akkus hangszerről beszélünk, akkor egy töltőáramkör is része az elektronikának és ezt ki kell iktatnunk, ha elem alkalmazása mellett döntünk, mert az nem fog örülni a töltésnek. Konkrétan eléggé zokon veszi majd. Visszatérve, egy esetleg szivárgó elem vagy akku komoly károkat okozhat a hangszerben. Így vásárlás előtt, a kritikus helyeken keressünk szivárgásnyomokat. Ha találtunk, akkor akár komolyabb beavatkozás várhat a hangszerre. Mindenképpen szükséges a kiszivárgott, agresszív anyag teljes semlegesítése és célszerű alaposan átvizsgálni (átvilágítani, stb.) az érintett lapot. Fontos, hogy kiderüljön, sérültek-e alkatrészek, nyomvonalak, esetleg lyukgalvánozás, ha van. A többrétegű lapok még problémásabbak, bár azok már egy másik korszak játékosai, már nem sorolnám a „vintage” kategóriába.

Ellenőrizzük, kiváltképp az elektrolit kondenzátorokat! Ha éppen nem a szivárgó elektrolit okoz kárt, akkor a kiszáradt kondenzátorok már nem megfelelő működése miatt gyűlhet meg a bajunk a hangszerrel. Pl. rendellenesen működnek az oszcillátorok, a szűrők, vagy akár idővel el is „halálozhat” a hangszer egy másik, fontos alkatrésze. A tantál kondenzátorok is okoznak galibákat, nem is olyan ritkán. Egy szemléletes példa erre az Ensoniq ASR-10, mely esetén pl. az alaplapon egy gyakran meghibásodó tantál kondenzátor az oka a ma már nem annyira beszerezhető trafó idő előtti halálának. Általánosságban elmondható, hogy számos meghibásodás megelőzhető lenne a kritikus kondenzátorok időben történő, újra való cseréjével. Sokkal kevésbé fájdalmas beavatkozás, mint egy bekövetkező meghibásodás elhárítása, plussz akkor ugyan úgy cserélni kell majd a problémás kondikat. Tehát nem mindegy, hogy egy kiszemelt hangszerben ezeket már megfelelő minőségűre cserélték vagy majd az új tulajdonosra vár a feladat (és annak minden költsége).

Némileg típusfüggő ugyan, de az elektrolit kondenzátorok cseréje az esetek nagyon nagy százalékában elkerülhetetlen. Fontos ezek minősége is, mely különösen kritikus lehet a jelútban. Az audio alkalmazásokban gyakran nem általános célú, hanem „audio grade” kondenzátorokat használnak, amelyeket kifejezetten erre a feladatra optimalizáltak és jobb teljesítményt is nyújtanak audio áramkörökben, mint „mezei” társaik. Azzal pedig nem leszel előrébb, ha az eladó szerint „már cserélték a kondikat”, de nem tudjuk, hogy mikor, és láthatóan nem a megfelelő minőségűre. Nem úgy fog szólni a hangszer, ahogy kellene, ahogy az eredeti, miközben instabillá válhat esetenként, vagy akár idő előtti meghibásodásokhoz is vezethet. Fontos tehát tudni, hogy mikor és mire cserélték ezeket, különösen a kritikus helyeken (…és itt jön be a dokumentált beavatkozások kérdése…). Sok házibarkács „recap” készült sajnos, aliexpresszes, olcsó kondenzátorok beépítésével. Chong, Hitano, stb. Ezek a márkák nagyon jók arra, hogy a gyerek felhasználja őket egy hobbi projekt, pl. egy LED-es multivibrátor építéséhez, de hangszerekben lehetőleg kerüljük. Illetve úgy kalkuláljunk velük, hogy ránk vár majd a csere elvégeztetése, ha ilyeneket látunk nagy számban beépítve a megvásárolni kívánt hangszerben.

Egyébként, ha szakműhely végez el egy beavatkozást, főleg egy komolyabb darab esetén, lesz hozzá valamilyen „bibliográfia”, de legalább egy részletesebb munkalap. Azaz, hogy mikor és milyen beavatkozásokat végeztek el a hangszeren, milyen alkatrészek kerültek cserére, mik lettek helyettük beépítve és abban is biztosak lehetünk, hogy nem tették ki indokolatlan mechanikai vagy hőterhelésnek a nyomtatott áramköri lapot.

Ha a hangszer belsejével (és a várható nagyobb költségekkel) már úgy-ahogy tisztában vagyunk, azért a kezelőszervekre is vessünk némi pillantást. Kijelző egyértelmű. Már ha van már rajta egyáltalán :) Ha jó, látod. Ha nem, azt is 😊. Kontrasztos, jó a háttérvilágítás, minden szegmens, minden pixel megvan? Mi bajunk lehet?! Ha nincs, számolhatsz egy cserével, az a biztos. Mikrokapcsolók. Ha 1-2 már köhög, a többi is fog. Mindegyik cseréjével számolj, annak van értelme. 1-1 cseréjéért minden alkalommal megbontani a hangszert, nem túl ésszerű, de idő és költség is. Potméterek általában menthetőek, de ha kihagy, nem szól mindenhol vagy rettenetesen recseg, bizonytalan, inkább a cserével kalkulálj. Ugyan ez igaz az encoderekre is. Észreveszed, ha nem precízen léptet. Persze ez már megint nem a vintageként aposztrofált cuccok jellemző alkatrésze.

Szerkesztette Polisix

  • Like 9

0 hozzászólás


Recommended Comments

Még nem érkezett hozzászólás

Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...