Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.585

Ribbonszinti: a jelenlegi állapot, és a tervek


vinnui

2.586 megtekintés

Üdv mindenkinek! :)

 

Rég írtam kiadósabb bejegyzést, úgyhogy most itt az ideje. :)

 

A project aktuális helyzete:

 

Elkészült a második komplett modul. Ezen a következő egységek vannak:

 

- 2 db VCA. Ezek a YuSynth féle kapcsolások, de teljesen átrajzoltam a nyákjaikat. Ami nagyon tetszik bennük, az a túlvezérlésre adott reakciójuk, ami nagyon kellemes torzítást eredményez.

- 2 db Ringmod, AC és DC csatolt bemenetekkel és kimenetekkel.

- 2 db CV buffer, egyenként 1 be-, és 2 kimenettel.

- 1 db Sample and Hold, és zajforrások.

 

rs_vca01.jpeg

 

rs_vca02.jpeg

 

rs_vca03.jpeg

 

Elkészült a felső sor első darabja is, a szűrőket, és egy burkológörbegenerátort tartalmazó modul. Rajta a kedvenceim, az ARP4072 VCF klón, a Wasp VCF klón (saját nyákrajzzal), és egy ADSR.

 

rs_vcft01.jpeg

 

rs_vcft02.jpeg

 

 

Az elmúlt hétvégén sikerült még kimaratni a következő áramkörökhöz való nyákokat: ACX Midi2CV, ACX Quantizer, fülhallgató erősítő, és Ian Fritz AD/AR. Ez utóbbi a ribbonkat tartalmazó vezérlőrészen kap majd helyet. Így összesen 1 teljes ADSR burkoló, és két AD/AR burkoló lesz a hangszerben. Ha ez kevés volna, akkor mindenféle trükkökkel lehet a ribbonok gate signaljaiból hasonló jeleket előállítani (pl. gate signal + glide = AD burkoló).

 

rs_pcbs01.jpeg

 

 

Tervek:

 

A tervekről, és a jelenlegi állapotról a következő ábra mutat többet, és egyben látszik a hangszer új logója is:

 

ribbonplanv2.png

 

A felső, fekete előlapos modulok főleg hangkeltő funkciójúak, az alsó, piros előlaposak pedig a vezérlést szolgálják majd. A fadoboz színe még nem eldöntött.

 

Az alsó, vezérlő sor tervezett funkciói:

 

- 2 ribbon, egyenként 1 gate, és 1 CV kimenettel (amely bufferelt, így több modult tud vezérelni CV jelcsökkenés nélkül).

- 2 AD/AR generátor, amely nem csak gate signalt fogad, hanem rövid trigger jelekkel is indítható.

- 2 glide áramkör, amely használható a CV-k simítására, de akár a gate signalból is lehet burkológörbét csinálni velük.

- 1, vagy 2 darab mechanikus, passzív jelút kapcsoló. Ennek az a jelentőssége, hogy a ribbon vezérlőjelét el lehet küldeni direktben egy VCO-nak, és a quantizernek is, és itt választani lehet, hogy a VCO melyik vezérlőjelet kapja, a skálázottat, vagy a nyerset. Ennek játéktechnikailag lehet előnye. Természetesen ezt sok más dologra is lehet használni.

- 4 nyomógomb, amely transzponáláshoz használható, a nagyobbik ribbon jeléhez kever hozzá egy-egy félhangnak, vagy oktávnak megfelelő vezérlőfeszültséget. Ebből valószínűleg az utolsó 2 nyomógomb jele állítható mértékű lesz.

 

A felső, hangkeltő rész:

 

Az ábrán látszik, hogy nagyjából mik lesznek benne. A midis panelen, amennyiben elfér, lesz még egy 8 lépéses kis sequencer is. Ha nincs kedvem, vagy nincs mivel midizni, akkor egy kis alapot, vagy kiséretet tud majd csinálni. A quantizerrel együtt pedig sokkal használhatóbb lesz, mint önmagában.

 

Egyre jobban körvonalazódik, hogy pontosan milyen áramkörök kellenek még. A teljes hangszer szélességre kb 620 mm, magasságra pedig nagyjából 420 mm lesz. Ebbe a méretbe szeretnék egy kiegyensúlyozott, jól használható funkcionalitást tenni.

  • Like 4

6 hozzászólás


Recommended Comments

:)

 

Sajnos a tervezőmérnököknek kellő tapasztalata, és esze is van hozzá amikor terveznek, én meg csak ragasztgatok. :D

 

Elkészülés után fog kiderülni, ha valamit nagyon alulméreteztem. :) Akkor jön a következő fázis, hogy csináltatok majd egy külső dobozkát, ami illeszkedik ehhez. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fekvő, enyhén döntött alaphangszer mögé be lehet állítani majd egy kb 45 fokban döntött plusz dobozt, aminek esetleg lesz megint 2 sora, amivel ki lehet egészíteni ezt. (esetleg később egy harmadik doboz is lenne, ami már függőleges)

 

Ha nagyon elméreteztem valamit, akkor az a modul kikerül a külső dobozba, és a hangszer kap helyette egy másikat. Így próbálom kompenzálni a tervezési tapasztalatlanságomat. :)

Link to comment

Csatlakoznék. Részemről nagyon nagy élmény ilyenekről olvasni, már csak ezért is megéri itt lébecolni olykor. Gratulálok az eddigiekhez, és izgatottan várom a fejleményeket!

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...