Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    2
  • hozzászólás
    2
  • megtekintés
    198

Pár szó erről a blogról...

Ménemszól, ménemszólúgy és ménemfogszóni...

Vagyunk itthon is jópáran, akik értékelik ezeket a korosodó, bár annál karakteresebb hangú jószágokat. Az idő múlásával azonban egyre több és szakszerű törődést igényelnek. Részben azért, mert annak idején a tervezőik nem több évtizedes működésre tervezték őket, másrészt mivel bizonyos komponensek egy idő után maguk okozzák a hangszer  hibás működését vagy éppen teljes elhalálozását. 

Különösen az analóg szintetizátorok tartós népszerűsége hozta magával, hogy sok régi hangszer évtizedek óta él és kering a zenészek, a gyűjtők között. Ezek az hangszerek sajnos nem minden esetben kerültek időben és/vagy szakszerű kezekbe, némely esetben így időzített bomba ketyeg a borítás alatt. Szakember segítsége nélkül ezeket a problémákat, vagy a szakszerűtlen beavatkozásokat egy nem hozzáértőnek nehéz kiszűrnie. Megfelelő körültekintéssel azonban csodálatos hangszereken zenélhetsz tovább.

Fentiekkel mindenképpen szembesülni fog, aki vintage cuccot birtokol és/vagy vásárolni, használni szeretne.

Bár a weben közel minden releváns információ elérhető, gyakran tapasztalom, hogy ennek ellenére sokan nincsenek képben. Hibáztatni, persze ne hibáztassuk ezeket a kollégákat. Munka, család, zenekar, stb. Más a fókusz, erre már nem feltétlenül marad idő. Aztán eljön az a pont, amikor fontos lesz, mert jelentkezik egy hiba.

Egyszerűbb dolga van annak, akinek az elektronika a szakmája és talán még hozzá is fér megfelelő szerviz eszközökhöz, de nem mindenki műszerész, villamosmérnők és/vagy rendelkezik megfelelő felszereltséggel egy komolyabb beavatkozáshoz. Azán a másik véglet... a "fogdmegasöröm" és "jóvanazúgy-haggyadazt" jószándékú haveroktól meg az Isten mentse meg a hangszerünket, akik lelkesen nekiesnek egy cseh pillanatpákával. Elképesztő rombolást tudnak véghezvinni.

Ahogy majd időm engedi, pár idevágó témát gondoltam kicsit jobban körbejárni, illetve ahogy jönnek-mennek a vintage cuccok a műhelyben, egy-egy alkalmasnak ítélt, konkrét esetet bemutatni, többnyire konyhanyelven, hogy minden érdeklődő számára érthető legyen a lényeg. (Ez a blog nem a szakembereknek szól, akik az itt később leírtakkal nyilván tisztában vannak.) Remélhetőleg segítséget nyújtva a bejegyzésekkel fórumtársaknak, hogy egyáltalán milyen irányba induljanak, mire számítsanak, ha vintage cucc gyűjtésére, használatára adják fejüket.

 

Entries in this blog

A látszat csal és egy kis 808 prehistória

Ha már homár, az előző bejegyzés intelmeihez kapcsolódóan... Éppen restaurálás alatt van egy ránézésre kiváló állapotú Roland CR-68. Működik is, szól is, csak nem úgy. Amiről fogalma sincs az egyszeri, fellelkesedett gyűjtőnek, ha nincs mellette egy másik, tökéletes állapotú, amit A-B-ben hallhat. Nem túl nagy meglepetésre a „gépházban” már egy teljesen más látvány fogadja az embert. A vázon eleve rengeteg a rozsdafolt, sajnos némelyik már mélyre szaladt. Szükség lesz egy kis kémiai segítségre c

Ménemszólúgy, ménemfogszóni...

Az idő múlásával a vintage cuccok már problémákkal küzdenek. A meghibásodások bekövetkeztét felgyorsítja a gyakran évekig tartó, rendszeres bekapcsolás nélküli, szakszerűtlen tárolás is. Szóval bőven van mit átnézni egy kiszemelt hangszeren, vagy a már beszerzett cuccokon. Ha meg tudod oldani, azért még a vásárlás előtt nézesd meg, mire is számíthatsz? Egy értő szemnek sokat elmond a hangszer belseje, állapota. A típusspecifikus problémákkal sem árt tisztában lenni már előzetesen. Mint minden re
×
×
  • Create New...